Τομέας Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας

 

Ειδικότητες

* Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων

Ο/η πτυχιούχος βοηθός βρεφονηπιοκόμος μπορεί να εργαστεί

 • σε Δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς,
 • σε Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης παιδότοπους, κατασκηνώσεις,
 • σε Μαιευτήρια (Τμήμα Φροντίδας Νεογνών) και σε Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού.
 • σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας την φροντίδα βρεφών και νηπίων στο σπίτι

* Βοηθός Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων

Ο/η πτυχιούχος βοηθός Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων μπορεί να εργαστεί

 • σε Μικροβιολογικά, Αιματολογικά, Βιοχημικά και Ανοσολογικά Εργαστήρια που βρίσκονται σε Δημόσιες ή Ιδιωτικές Νοσηλευτικές Μονάδες (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Υγειονομικούς Σταθμούς)
 • Σε ιδιωτικά Μικροβιολογικά, Αιματολογικά, Βιοχημικά και Ανοσολογικά Εργαστήρια, Πολυιατρεία και Διαγνωστικά Κέντρα καθώς  και σε Ερευνητικά Ιατρικά και Βιολογικά Εργαστήρια.

* Βοηθός Νοσηλευτή

Το επάγγελμα του Βοηθού Νοσηλευτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας με τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά μπορεί να εργαστεί

• ως βοηθητικό προσωπικό σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

• Νοσηλευτικές μονάδες

• Υγειονομικούς, σταθμούς • ΕΚΑΒ

• Όίκους ευγηρείας

• Κέντρα αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες

• ως ελεύθερος επαγγελματίας που προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους γιατρούς και νοσηλευτές χορηγεί εργαλεία σε μία χειρουργική επέμβαση, ετοιμάζει υλικό για αποστείρωση, απολυμαίνει τα αντικείμενα του χειρουργείου, σηκώνει ή τοποθετεί τον άρρωστο στο κρεβάτι, στρώνει το κρεβάτι του αρρώστου, αναλαμβάνει τη φροντίδα του αρρώστου στο κρεβάτι, προετοιμάζει σετ αλλαγής τραύματος, κάνει λήψη ζωτικών σημείων, κάνει ενέσεις και χορηγεί φάρμακα, εφαρμόζει τεχνικές θεραπείας και πρόληψης κατακλίσεων, τεχνικές ατομικής καθαριότητας, συμμετέχει στην ομάδα φροντίδας αρρώστων σε σπίτι, κέντρο υγείας, στο σχολείο, φροντίζει νεογνά, πραγματοποιεί μετρήσεις και τηρεί το ιατρικό απόρρητο. Σε περιπτώσεις ανάγκης προσφέρει πρώτες βοήθειες μέχρι να επέμβει ο γιατρός. Επιπλέον προετοιμάζει τους ασθενείς που πρόκειται να προβούν σε εξετάσεις ή σε κάποιου είδους επέμβαση.

*Αισθητικής Τέχνης

 Γενική Περιγραφή: Ο Επαγγελματίας Αισθητικός:
 • Περιποιείται το ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα, με στόχο τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του δέρματος και γενικότερα της εξωτερικής εμφάνισης των ατόμων
 • Ασχολείται με την περιποίηση, τη θεραπεία και τον καλλωπισμό του προσώπου ή του σώματος των πελατών του, με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισής τους
 • Εξετάζει την κατάσταση των ιστών του δέρματος του προσώπου και του σώματος
 • Επιλέγει την κατάλληλη για την περίπτωση αγωγή (καθαρισμός προσώπου, θεραπεία ακμής, απολέπιση, αναζωογόνηση και τόνωση των κυττάρων του δέρματος, λιποδιάλυση, σύσφιγξη κ.λπ.) και προχωρεί στην εφαρμογή της
 • Αναλαμβάνει την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από περιοχές του προσώπου και του σώματος, αλλά και άλλες εργασίες, όπως μακιγιάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ κ.λπ.

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Στο αντικείμενο της αισθητικής μπορεί κανείς να ειδικευτεί στο Τμήμα Αισθητικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ, στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στον Τομέα ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΕΥΕΞΙΑΣ των ΕΠΑΛ.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Καθώς το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων συνεχώς ανεβαίνει και το ενδιαφέρον για την προσωπική αισθητική αυξάνεται και αυτό, οι ευκαιρίες των Αισθητικών για εργασία εμφανίζονται διευρυμένες. Οι Αισθητικοί μπορούν να εργαστούν ως υπεύθυνοι ή υπάλληλοι σε ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα αδυνατίσματος, φαρμακεία, κομμωτήρια, αλλά και στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και οίκους μόδας, ως εμπορικοί επισκέπτες, αντιπρόσωποι, αλλά και σύμβουλοι χρήσης καλλυντικών σε βιομηχανίες, εταιρείες και καταστήματα πώλησης καλλυντικών, ως σύμβουλοι ή εκπαιδευτικοί σε αντίστοιχα εργαστήρια ή σχολές αισθητικής, καθώς και σε νοσοκομειακές μονάδες, στις οποίες λειτουργούν τμήματα εκπαίδευσης στον τομέα της ειδικότητάς τους.

*Κομμωτικής Τέχνης

Ο Κομμωτής  είναι ένας ειδικός  στις κομμώσεις ανδρών και γυναικών, καθώς και σε εργασίες περιποίησης κόμης, όπως αποχρωματισμός, βαφή, βοστρίχωση (περμανάντ), αποσγούρωση κ.λ.π. Καθήκον του κουρέα – κομμωτή είναι να αλλάζει την κόμη και το χρώμα των μαλλιών σύμφωνα με την προτίμηση του πελάτη. Ο κουρέας περιποιείται επίσης και τα αντρικά γένια και ασχολείται κατά κύριο λόγο με την περιποίηση των αντρών, ενώ ο κομμωτής ασχολείται εξίσου και με τα δύο φύλα. Η κατάρτιση του επεκτείνεται στην οργάνωση και διαχείριση στο χώρο του κομμωτηρίου και στην αγορά. Οι εργασίες των κομμωτών γίνονται σε χώρους εξοπλισμένους με ειδικά μηχανήματα και όργανα, τηρουμένων όλων των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.

Επαγγελματικές Προοπτικές:
Οι κλάδοι στους οποίους μπορεί να απασχοληθεί ο κομμωτής είναι:
Βιομηχανίες – εταιρίες προϊόντων κόμης
Πωλήσεις προϊόντων κόμης (επισκέψεις, αντιπροσωπείες, σύμβουλοι χρήσης αυτών)
Ελεύθεροι επαγγελματίες – κομμωτήρια
Επικεφαλής σε μεγάλες μονάδες πολυάριθμου προσωπικού (κομμωτήρια, εμπορικές εταιρίες)
Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, οίκοι μόδας.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) Κουρείο Ανδρών β) Κομμωτήριο Ανδρών – Γυναικών – Παιδιών.

Advertisements